Recenzie carte: Amantul japonez – Isabel Allende

Recenzie carte: Amantul japonez – Isabel Allende

Oricine a citit cărțile din perioada sud-americană (dacă se poate numi așa) a lui Isabel Allende  și mă gândesc la Casa spiritelor, Fiica norocului, Eva Luna, Ines a sufletului meu sau Insula de sub mare, s-a îndrăgostit iremediabil de fascinanta combinație de realism magic și ficțiune istorică. Oricare dintre ele poate fi văzută ca emblematică pentru literatura acelui continent. La fel este și Amantul japonez, cartea despre care vom discuta astăzi.

Odată mutată acțiunea cărților pe tărâm nord-american se schimbă ceva din stilul scriitoarei, nu neapărat că devine mai comercială, căci literatura sa a fost întotdeauna mainstream, ci am văzut în Caietul Mayei și Ripper încercări evidente de adaptare la gusturile noului public țintă. Dispar elementele de realism magic, frumoasele povești cu conchistadori sunt înlocuite de iubirile trăite în metropolele americane, iar firul narativ al aventurilor în orașele sud-americane prei ceva din thrillerele care fac deliciul în SUA.

Păreri despre Amantul japonez – Isabel Allende

Poate că multe dintre cărțile de mai sus sunt văzute drept cărți pentru femei, dar dacă începi să citești Allende cu un roman care te prinde, vei fi iremediabil vrăjit de această autoare.

Amantul japonez echilibrează tendința de distanțare de la stilul care a consacrat-o, prin revenirea la poveștile de dragoste clasice, care durează o viață și prin binecunoscuta sa măiestrie în a prezenta evoluția unei familii vreme de mai multe generații.

O moldoveancă (cum o fi ajuns atât de aproape de noi Allende nu știu) – Irina Bazili, ajunge să lucreze la azilul pentru bătrâni Lark House din San Francisco. Aici se apropie de Alma Belasco, o mândră și enigmatică bătrână, membră a unei familii de vază din oraș. Apare și Seth, nepotul femeii, care se îndrăgostește de Irina (tânăra palidă și anostă, atât de diferitele de amantele sale).

Scopul celor doi tineri e să scrie o carte despre familia Belasco și de aici intrăm într-o interesantă poveste a Almei, refugiată evreică din Polonia trimisă de părinții săi la rudele americane pentru a scăpa din calea naziștilor, a dragostei ei de o viață pentru Ichimei, fiul grădinarului japonez al familiei Belasco.

Amantul japonez e o carte ușoară, numai bună pentru relaxare. Nu surprinde, dar nici nu dezamăgește, o carte tocmai bună pentru fanii lui Allende.

[maxbutton id=”1″ url=”https://l.profitshare.ro/l/11323581″ text=”Cumpără cartea!” ]

Lasă un răspuns