Conuri de semnalizare rutiera: cand trebuie inlocuite cu unele noi

conuri semnalizare rutiera

De diferite dimensiuni, usor de manevrat si foarte vizibile, dintre toate tipurile de semnalizatoare rutiere, conurile sunt printre cele mai des folosite.

Continua sa citesti si invata tot ce trebuie sa stii despre conuri de semnalizare rutiera: ce sunt, care este rolul lor si cand trebuie inlocuite!

Ce sunt conurile de semnalizare rutiera?

Conurile de semnalizare sunt confectionate din plastic sau cauciuc flexibil, au forma conica, sunt portabile si sunt rezistente la impact, suportand chiar si greutatea camioanelor, fara sa se deterioreze.

Datorita culorii, de obicei portocalie, si a benzilor reflectorizante, conurile rutiere sunt usor de observat si recunoscut, ele fiind principala alegere pentru semnalizarea diferitelor pericole de pe drumuri, santiere, parcari etc.

Pentru ce sunt folosite conurile de semnalizare rutiera?

Conurile de semnalizare rutiera sunt versatile si pot fi folosite intr-o varietate de situatii, inclusiv:

 • Lucrari de constructii sau reparatii: pentru a delimita zonele de lucru, rolul lor fiind sa separe zona de constructii de cea a soferilor, pietonilor si a altor participanti la trafic.
 • Accidente: pentru a semnala prezenta unui accident si directiona traficul in jurul obstacolelor de pe carosabil.
 • Evenimente: la evenimente sportive sau alte adunari, pentru a ghida circulatia vehiculelor si a pietonilor.
 • Scoli: in apropierea scolilor, pentru a crea o zona de trecere sigura pentru copii, parinti si profesori.
 • Parcari: pentru a semnala zonele in care parcarea si stationarea nu sunt permise, pentru a crea trasee pentru soferi si pietoni.

Cand trebuie inlocuite conurile de semnalizare rutiera?

Ca sa isi indeplineasca rolul la capacitate maxima, conurile rutiere trebuie sa fie intotdeauna intr-o conditie buna. Iata cand ar trebui inlocuite:

 • Deteriorare: daca sunt crapate, rupte sau au deformari care le afecteaza stabilitatea sau vizibilitatea.
 • Decolorare: cand culoarea lor vibranta se estompeaza si nu mai sunt la fel de vizibile, mai ales pe timp de noapte sau in conditii de vreme rea.
 • Tehnologie noua: pe masura ce apar noi tehnologii, cum ar fi conurile cu lumina LED pentru o vizibilitate imbunatatita, inlocuirea versiunilor mai vechi poate fi necesara pentru a mentine standardele de siguranta.
 • Benzile reflectorizante deteriorate: daca benzile reflectorizante sunt deteriorate sau lipsesc, conurile nu vor fi vizibile pe timp de noapte sau in conditii de vizibilitate scazuta.

Care este rolul conurilor de semnalizare rutiera in zonele cu constructii?

Rolul principal al conurilor de semnalizare rutiera este sa creeze o zona sigura atat pentru echipele de angajati, cat si pentru soferi. Ele sunt folosite pentru a:

 • Delimita zonele de lucru sau zonele periculoase de restul drumului, ghidand traficul intr-un mod sigur si ordonat.
 • Avertiza soferii despre modificarile temporare ale traseului, cum ar fi devierile traficului, restrictionarea accesului in anumite zone sau marcarea locurilor periculoase.
 • Proteja angajatii aflati pe santier si echipamentele folosite in timpul lucrarilor de constructie sau intretinere.
 • Fi vizibile in conditii de vreme nefavorabila sau pe timp de noapte.

Fie ca esti responsabil de un santier sau pur si simplu vrei sa imbunatatesti siguranta intr-o anumita zona, conurile de semnalizare rutiera sunt esentiale. Iti recomandam conurile de semnalizare rutiera de la Vesta – proiectate pentru durabilitate si vizibilitate maxima.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns