Fumarita: o planta cu efecte calmante, antialergice si depurative

fumarita

Fumarita este o planta anuala apartinand familiei Fumariaceae, cu o infatisare erbacee de talie mica. Frunzele sale sunt penat-sectate, cu segmente subtiri, iar florile sale mici de culoare roz sau mov sunt dispuse in raceme si au simetrie zigomorfa. Frunzele nu au miros, dar au un gust amar si sarat.

Fumarita este o planta des intalnita in zonele de campie si deal, crescand pe marginea drumurilor si pe miristi. Fitoterapeutii recomanda recoltarea ei in perioada cuprinsa intre luna mai si septembrie. Desi contine substante cu proprietati farmaceutice puternice, cum ar fi protopina, si ofera multiple beneficii, fumarita  nu este  des utilizata in practicile medicale si terapeutice.

Numele generic al plantei fumarita poate proveni fie de la aspectul ei, care aminteste de un fum ce se ridica de la sol, fie de la efectul sucului acesteia asupra ochilor, cauzand lacrimare si incetosarea vederii, asemanator cu reactia provocata de fum.

Pe langa numele de fumarita, aceasta planta este cunoscuta in popor si sub diverse alte denumiri precum “fumarica,” “corcodan,” “fierea-pamantului,” “fumul-pamantului,” “gusa-porumbelului,” “iarba-vaduvei,” “iarba-de-curca,” “iarba-fumului” si “saftarea.”

Compusi

Fumarita contine o varietate de compusi chimici, printre care se numara:

  • Alcaloizi
  • Taninuri
  • Flavone
  • Derivati fenantrenici
  • Rezine
  • Acid fumaric
  • Substante amare
  • Mucilagii
  • Saruri de potasiu

Poprietati benefice

Fumarita are multiple proprietati terapeutice, inclusiv:

  • Actiuni benefice asupra sistemului hepatic si biliar, functionand ca laxative si spasmolitic.
  • De asemenea, are efecte colagoge si coleretice, contribuind la eliminarea bilei si imbunatatind digestia.
  • Aceasta actioneaza si ca diuretic, depurativ, calmant si tonic, fiind utila in gestionarea starilor de anxietate si ca adjuvant in cura de detoxifiere.
  • Fumarita prezinta si proprietati antiinflamatoare, avand potential de a calma durerile.
  • Prin efectele sale somnifere si hipnotice, poate contribui la inducerea somnului.
  • Poate avea efecte diaforetice, febrifuge si antiacneice, fiind folosita in tratarea acneei.

Printre beneficiile sale se numara si actiunile hipotensive si antiaritmice, care pot contribui la mentinerea sanatatii cardiovasculare.

Cum se utilizeaza fumarita

Aceasta planta poate fi folosita si in scopuri fitoterapeutice. Se colecteaza partile aeriene ale plantei, de obicei partea cea mai folosita, si sunt administrate, in principal, sub forma de infuzie.

De asemenea, radacina este utilizata sub forma de tinctura in tratamentul anemiei. Planta se administreaza sub forma de decoct, infuzie, pulbere, sirop sau tinctura, in functie de necesitatile terapeutice. Fumarita este utilizata individual sau in combinatii cu alte plante, sub forma de ceai pentru a spori pofta de mancare, stimula digestia si actiona ca agent colagog.

Ceai

Ceaiul de fumarita este recomandat pentru a ameliora balonarea. Pentru a prepara ceaiul de fumarita, se adauga o lingurita de plante uscate zdrobite intr-o cana cu apa clocotita si se lasa timp de 15 minute inainte de a filtra.

Un alt mod de preparare consta in a turna o cana de apa rece peste o lingurita de planta si a lasa amestecul sa se infuzeze timp de 8-10 ore, dupa care se incalzeste, dar nu se fierbe. Este recomandat sa indulciti ceaiul cu miere. Pentru a spori pofta de mancare, ceaiul se consuma cu 30 de minute inainte de mesele principale, iar in cazul problemelor digestive, se consuma dupa mese.

Pulbere

Pulberea de fumarita se obtine prin macinarea fina a plantei cu o rasnita electrica. Se recomanda administrarea a unei jumatati de lingurita rasa de pulbere de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Pentru o eficacitate mai mare, pulberea se mentine sub limba timp de 10-15 minute, apoi se inghite cu apa.

Macerat

Pentru a pregati maceratul la rece de fumarita, se adauga 2 lingurite de planta la 250 ml de apa si se lasa la macerat timp de 6-8 ore la temperatura camerei. Dupa aceea, lichidul se strecoara si se consuma pe stomacul gol. In scop terapeutic, se recomanda sa se consume 3 cani de macerat pe zi, cu 30 de minute inainte de mese.

Cataplasme

Pentru rani si eczeme, fumarita este aplicata sub forma de comprese cu macerat sau infuzie de planta, sau prin cataplasme preparate astfel: 1-2 lingurite de pulbere fin macinata se amesteca cu apa calda pentru a forma o pasta aplicabila extern. O compresa ocluziva este aplicata deasupra pentru a mentine cataplasma in locul afectat cel putin 3 ore.

Tonic pentru afectiuni biliare

Pentru a trata problemele biliare, un alt remediu eficient este vinul tonic obtinut din 60 g de planta maruntita la 1 litru de vin rosu. Amestecul se lasa sa macereze timp de 8 zile, fiind agitat zilnic. Dupa acest proces, se strecoara si se consuma cate un paharel (100 ml) inainte de masa.

Sirop de fumarita

Siropul de fumarita reprezinta o optiune de tratament pentru dezechilibrele biliare, potrivit pentru atat copii (50 ml) cat si adulti (100 ml), administrat inainte de mesele principale. Pentru prepararea siropului, se foloseste o infuzie realizata din 2 linguri de planta uscata si maruntita, la care se adauga 300 ml de apa clocotita.

Dupa strecurare, se amesteca cu 500 g de zahar si se fierbe pana cand se obtine o consistenta siropoasa. Este necesar sa respectam instructiunule producatorilor de pe ambalaj si sa cerem sfatul medicului specialist inainte de a folosi orice planta medicinala.

Beneficii generale ale fumaritei

Recomandarile pentru utilizarea fumaritei includ:

  • Fumarita este recomandata pentru diverse afectiuni si probleme de sanatate.
  • Poate fi utilizata in cazuri de boli hepato-biliare, precum icter, dischinezie biliara, colici biliare si constipatie.
  • De asemenea, poate ajuta in afectiuni renale, cum ar fi cistitele si oliguria, prin stimularea diurezei.
  • Fumarita poate fi benefica si in cazuri de astm bronsic, febra eruptiva (rujeola), ateroscleroza, hipertensiune arteriala si aritmii cardiace.
  • Pentru persoanele care se confrunta cu astenie, cefalee, migrene sau obezitate, fumarita poate oferi sprijin.
  • Poate fi utilizata si in cazuri de anemie, elefantism si incetinire a procesului de imbatranire, precum si in cazurile de artrite.
  • Fumarita poate fi aplicata in afectiuni dermatologice, inclusiv eczeme, acnee, psoriazis si sifilis, avand si efecte benefice in afectiuni ale cavitatii bucale, cum ar fi aftozele bucale, stomatitele si durerile de dinti.
  • De asemenea, aceasta poate contribui la imbunatatirea aspectului pielii congestionate si obosite.
  • Fumarita este benefica pentru ficat, iar datorita proprietatilor sale, ajuta la reglarea activitatii ficatului.
  • Tonifica organismul si ajuta la slabit.
  • Sustine imunitatea organismului.

Contraindicatii

Pe langa efectele sale vindecatoare, fumarita poate avea si efecte adverse. Utilizarea fumaritei poate, in unele cazuri rare, cauza disconfort abdominal si crampe. Aceasta nu este recomandata persoanelor cu ulcer peptic, gastric sau gastrita hiperacida.

Daca urmati un tratament cu medicamente pentru o afectiune cronica, consultati medicul inainte de a utiliza ceaiuri de plante sau suplimente alimentare. Fumarita nu este indicata femeilor insarcinate si celor care alapteaza.

Lasă un răspuns