Hamamelis: o planta cu efecte astringente, hemostatice si antiinflamatorii

Hamamelis

Hamamelis, cunoscut si sub denumirea de ”alun turcesc” sau ”nucsoara salbatica”, reprezinta o planta care are flori din familia Hamamelidaceae. Speciile cele mai cunoscute sunt hamamelis virginiana si hamamelis japonica. Plantele acestea sunt apreciate pentru florile lor frumos colorate si pentru proprietatile lor medicinale.

Principalul aspect notabil al acestor plante este faptul ca sunt cunoscute pentru extractul acestora, care prezenta proprietati astringente si antiinflamatorii. Extractul se obtine din frunze, scoarta si alte parti ale plantei. In general, extractul de hamamelis este utilizat in produse cosmetice, creme si lotiuni cu scopul de a contribui la diminuarea rosetii si inflamatiei pielii, dar si pentru a tonifia pielea.

Extractul de hamamelis este, in aceeasi masura, utilizat in produse pentru ingrijirea parului si in solutii antiseptice. In egala masura, acesta se face remarcat pentru folosirea sa traditionala in tratarea hemoroizilor si a altor afectiuni ale pielii. Este important sa discutati cu un profesionist medical inainte de a folosi orice produs pe baza de hamamelis in scopuri medicale.

Multumita frumusetii sale infloritoare si a proprietatilor sale folositoare, hamamelisul este, de asemenea, cultivat pentru a isi indeplini scopul de planta ornamentala in multe gradini si parcuri.

Ce proprietati medicinale are hamamelisul

Hamamelisul prezinta o diversitate de proprietati medicinale, care sunt datorate in principal continutului sau de compusi chimici benefici. Cateva dintre proprietatile sale medicinale mai cunoscute sunt urmatoarele:

 1. Astringent – Una dintre cele mai cunoscute proprietati ale acestei plante este astringenta sa. Extractul de hamamelis constricta tesuturile si vasele de sange, fapt ce poate contribui la reducerea inflamatiei si la intarirea pielii. Proprietatea aceasta il face folositor in tratarea unor afectiuni cum ar fi arsurile minore, zgarieturile si muscaturile de insecte.
 2. Antiinflamator – Hamamelisul are in componenta compusi antiinflamatori care pot contribui la reducerea rosetii, inflamatiilor si umflaturilor pielii. Din acest motiv, este folosit adesea in produse cosmetice pentru piele sensibila sau iritata.
 3. Vasoconstrictor – Multumita continutului sau de taninuri, hamamelisul poate contribui la constrictionarea vaselor de sange, ceea ce poate fi folositor in tratarea venelor varicoase, a hemoroizilor si a altor probleme circulatorii.
 4. Cicatrizant – Hamamelisul poate ajuta la tratarea ranilor si a leziunilor minore multumita capacitatii sale de a stimula procesul de vindecare al pielii.
 5. Antioxidant – Cateva componente ale hamamelisului au proprietati antioxidante, fapt ce inseamna ca poate contribui la protejarea celulelor pielii impotriva daunelor provocate de catre radicalii liberi si pot ajuta la incetinirea procesului de imbatranire a pielii.
 6. Hemostatic – Proprietatile astringente si vasoconstrictoare ale hamamelisului pot contribui la oprirea sangerarilor minore, spre exemplu cele care sunt cauzate de catre taieturi sau zgarieturi superficiale.

Este necesar sa retineti faptul ca, inainte de a folosi hamamelis sau produse care sunt pe baza de hamamelis in scopuri medicinale, este recomandat sa discutati cu un medic sau un profesionist in sanatate. In aceeasi masura, ar trebui sa efectuati un test preliminar pe o mica portiune de piele cu scopul de a verifica daca aveti parte de reactie alergica sau de sensibilitate la acesta.

Cand este indicat hamamelisul?

Hamamelisul si produsele pe baza de hamamelis pot fi recomandate intr-o serie de situatii, in special pentru ingrijirea pielii si pentru tratarea unor afectiuni specifice. Cateva dintre situatiile in care hamamelisul este recomandat utilizarii sunt urmatoarele:

 1. Iritatii cutanate – Hamamelisul poate fi utilizat cu scopul de a calma si de a diminua iritatiile pielii, inclusiv roseata, mancarimea si inflamatia care sunt cauzate de catre diverse conditii, spre exemplu eczema sau dermatita de contact.
 2. Arsuri minore – Proprietatile astringente si cicatrizante ale acestei plante pot ajuta la vindecarea arsurilor superficiale minore si la diminuarea disconfortului.
 3. Muscaturi de insecte – Aplicarea hamamelislui pe zone muscate de insecte poate sa contribuie la reducerea umflaturilor, a mancarimii si a iritatiei.
 4. Vene varicoase – Multumita capacitatii sale de a ajuta la constrictionarea vaselor de sange, hamamelisul poate fi folosit cu scopul de a contribui la ameliorarea simptomelor care sunt asociate cu venele varicoase, de exemplu senzatia de greutate si durerea in picioare.
 5. Hemoroizi – Aceasta planta este cateodata utilizata pentru tratarea hemoroizilor, mai ales pentru a diminua inflamatia si pentru a calma senzatia de disconfort.
 6. Ingrijire pielii – Produsele cosmetice care au in alcatuire hamamelis pot fi folosite cu scopul de a tonifia pielea, a reduce porii dilatati si a ajuta la mentinerea unui aspect sanatos al pielii.

Este necesar sa luati in considerare faptul ca, fiecare persoana poate sa reactioneze diferit la hamamelis, iar din acest motiv rezultatele pot sa difere. In cazul in care aveti orice afectiune medicala preexistenta sau sunteti ingrijorat cu privire la folosirea hamamelisului, ar trebui sa consultati un medic sau un profesionist in sanatate inainte de a incepe folosirea produselor care sunt pe baza de hamamelis.

De ce este important hamamelisul?

Aceasta planta este importanta multumita combinatiei sale de proprietati medicinale cu utilizarile practice. Cateva motive pentru care aceasta planta este considerata a fi valoroasa sunt urmatoarele:

 1. Proprietati medicinale – Hamamelisul prezinta proprietati astringente, antiinflamatorii, cicatrizante si vasoconstrictoare, care il fac folositor in tratarea unei game largi de afectiuni ale pielii si circulatiei, cum ar fi iritatii, arsuri minore, vene varicoase, hemoroizi si muscaturi de insecte.
 2. Ingrediente cosmetice – Extractul de hamamelis este folosit intr-o varietate de produse cosmetice si de ingrijire a pielii multumita capacitatii sale de a tonifia pielea, de a reduce porii dilatati si de a calma pielea iritata.
 3. Traditie si istorie – Aceasta planta are o lunga istorie de folosire in medicina traditionala a popoarelor indigene din America de Nord. Aceasta ii confera o valoare culturala si istorica semnificativa.
 4. Utilizare in gradinarit – In afara de utilizarile medicinale, hamamelisul este cultivat pe post de planta ornamentala in gradini si parcuri multumita florilor sale frumoase si a frunzelor colorate.
 5. Cercetare si dezvoltare – Multumita proprietatilor sale, hamamelisul a fost subiectul cercetarilor cu scopul de a intelege mai bine beneficiile sale medicinale si potentialul sau in diferite aplicatii, inclusiv in produse cosmetice si farmaceutice.
 6. Alternativa naturala – Pentru persoanele care prefera solutiile naturale pentru ingrijirea pielii si pentru anumite afectiuni, hamamelisul reprezinta o alternativa la produsele farmaceutice care contin ingrediente sintetice.

Lasă un răspuns